Bagaimana Screening dan Saringan Sample ujian COVID19 dibuat

Sekarang ramai masih belum sedar tentang kepentingan mematuhi arahan Peraturan Kawalan Pergerakan (PKP) atau dalam bahasa Inggeris disebut MRO (Movement Restriction Order) ekoran masalah wabak pendemik Covid -19 Novel Coronavirus atau nCovic Covid19. Rakyat dipinta tampil untuk melakukan Saringan sample ujian covid 19 sekiranya mempunyai simptom atau jika pernah mempunyai sejarah berjumpa dengan pembawa virus ini.

Di sini kami kongsikan tulisan Doktor dengan nama FB Falcon John Aren, boleh follow beliau untuk sebarang perkembangan dan hal ehwal bidang kedoktoran.

Jom kita baca kupasan beliau yang disertakan infografik berkenaan teknik swab (ujian saringan)

===========================

Screening & Saringan Sample for COVID19… suatu kepentingan atau suatu beban kerja?????

Ada antara kita tidak faham, atau tak mahu faham.. bahawa Saringan / Screening itu menpunyai lapisan / peringkat yang tertentu… (ala macam amik lesen moto la.. lesen B2 test dia lain, lesen Bfull test dia lain…)

Bila kita ‘terdedah’ kepada jangkitan COVID ni yang merebak secara ‘droplet’ jadinya kita kena tunggu tempoh inkubasi (eraman) atau senang kalau buah tu kira ‘matang / masak’ utk kita makan… baru la kita akan dapat tanda atau simptom.. tapi kalau nak pastikan kita ‘ada’ secara standardnya kena la ‘swab’ atau jolok hidung kalau kita ini menjadi ‘suspek’ ataupun sebagai orang yang ‘disiasat’ utk mendapat jangkitan tersebut…

Kat sini saya nak cerita sedikit pasal jolok tekak (oropharangeal) ataupun jolok hidung (nasopharangeal) swab.. supaya korang semua duduk rumah!!! Ko ingat tak sakit? Dan selesa ke? Baik orang yang kena, dan orang yang ‘mengenakan’ sama-sama terseksa dan penat…

Berkenaan dengan saringan, kalau kita ikut model negara jiran (Indonesia) mungkin boleh jer takyah swab.. kita biar jelah.. ataupun kita nak buat model korea.. (swab semua) bak kata orang mencegah lebih baik dari merawat…

Isu, selain daripada penggunaan PPE yang byk, korea buat ‘booth’ utk swab penduduk mereka.. dan semua penduduk diorg sangat berdisplin dan patut.. cuma teknik swab ini kenalah diketahu dan difahami bersama… supaya kerja berjalan lancar, bersistematik dan selamat.

P/S: korang bayangkan kalau korang kena swab mmg menangis tak berlagu, especially kalau 2nd swab tu kena jolok lagi dalam dan lagi jauh…

#BeenThereDoneThat
#KamiSemuaSepakat

Saringan sample ujian covid19

Saringan sample ujian covid19

 

Pesan ustaz Amin- kaitan CORONAVIRUS 2019 nCoV dengan makanan tak halal

Assalamaualaikum wbt. Sekarang satu dunia digemparkan dengan wabak virus CORONAVIRUS 2019 nCoV covic 19, yang bermula di China. Apakah penyebab dan kaitan wabak ini dengan larangan memakan makanan yang tidak halal dalam Islam.

Jom kita baca catatan dan kupasan Ustaz Muhamad bin Abdullah (Ustaz Amin). Boleh follow beliau untuk pelbagai catatan agama, pengembaraan dan juga bisnes.

===============================

Fakta wabak CORONAVIRUS 2019 nCoV covic 19

CORONAVIRUS 2019 nCoV
.
Jom cerita mengenai negara China umumnya dan Wuhan secara khusus.
.
Orang Islam ada konsep halal haram di dalam makanan.
.
Allah berfirman ;
.
‎يَا أَيُّهَا النَّاسُ كُلُوا مِمَّا فِي الْأَرْضِ حَلَالًا طَيِّبًا
.
Wahai sekalian manusia, makanlah yang halal lagi baik (حَلَالًا طَيِّبًا) dari apa yang terdapat di bumi (Al Baqarah ayat 168)
.
Orang Cina di negara China majoritinya bukan Islam dan mereka mempunyai tradisi makan apa sahaja.
.
Pengalaman saya ke banyak tempat di negara China melihat di pasar mereka menjual binatang-binatang seperi kelawar, katak, ular, tikus dan sebagainya.
.
Haiwan membawa virus di dalam badan mereka yang kita tidak tahu. Ia akan menjangkiti manusia dan disebarkan di antara manusia pula.
.
Pakar kajian perubatan memanggilnya “the hidden enemies”. Iaitu virus yang berasal dari haiwan yang menjangkiti manusia. Ia juga dipanggil sebagai “zoonotic disease”

Di Wuhan, China, telah tersebar virus “Novel Coronavirus 2019 nCoV”. Ia adalah dari keluarga strain virus SARs-CoV dan MERs-CoV.
.
Seperti di kawasan lain di China, di Wuhan terdapat Huanan Seafood Market yang menjual 112 jenis binatang liar yang hidup. Disinilah bermulanya Coronavirus ini.
.
Setakat ini tidak ada ubat atau “vaccine” untuk memusnahkan Coronavirus virus yang boleh menyebabkan kegagalan sistem pernafasan manusia.
.
Wabak ini mula berpindah keseluruh dunia apabila orang Cina dari China terbang kemerata tempat. Setakat ini jangkitan telah dapat dikesan di Jepun, Thailand, Korea Selatan, Hong Kong, Taiwan, Mexico dan Australia dan di negara kita, 8 warga Cina telah di kuarantin di Johor kerana terdapat simptom virus ini
.
Moralnya, makanlah makanan yang halal lagi baik.
.
Kenapa Allah mengharamkan sebahagian haiwan buat manusia, jawapannya telah kita dapati kini melalui Sains.
.
Tapi bagi kita orang Islam, sebelum sains membuktikan pun kita telah beriman dengan perintah itu.
.
Kerana kita yakin pada amaran yang Maha Pencipta, Dia mencipta kita, Dia yang tahu apa yang baik buat kita.
.
Untuk sekarang, bacalah nama Allah “ ya Hafiz” banyak-banyak, supaya Allah pelihara kita dari penyakit berjangkit ini.
.
Amin..
.
Coretan: Muhamad Abdullah @ Old Town of Lijiang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...