Bagaimana Screening dan Saringan Sample ujian COVID19 dibuat

Sekarang ramai masih belum sedar tentang kepentingan mematuhi arahan Peraturan Kawalan Pergerakan (PKP) atau dalam bahasa Inggeris disebut MRO (Movement Restriction Order) ekoran masalah wabak pendemik Novel Coronavirus atau nCovic Covid19. Rakyat dipinta tampil untuk melakukan Saringan sample ujian covid19 sekiranya mempunyai simptom atau jika pernah mempunyai sejarah berjumpa dengan pembawa virus ini.

Di sini kami kongsikan tulisan Doktor dengan nama FB Falcon John Aren, boleh follow beliau untuk sebarang perkembangan dan hal ehwal bidang kedoktoran.

Jom kita baca kupasan beliau yang disertakan infografik berkenaan teknik swab (ujian saringan)

===========================

Screening & Saringan Sample for COVID19… suatu kepentingan atau suatu beban kerja?????

Ada antara kita tidak faham, atau tak mahu faham.. bahawa Saringan / Screening itu menpunyai lapisan / peringkat yang tertentu… (ala macam amik lesen moto la.. lesen B2 test dia lain, lesen Bfull test dia lain…)

Bila kita ‘terdedah’ kepada jangkitan COVID ni yang merebak secara ‘droplet’ jadinya kita kena tunggu tempoh inkubasi (eraman) atau senang kalau buah tu kira ‘matang / masak’ utk kita makan… baru la kita akan dapat tanda atau simptom.. tapi kalau nak pastikan kita ‘ada’ secara standardnya kena la ‘swab’ atau jolok hidung kalau kita ini menjadi ‘suspek’ ataupun sebagai orang yang ‘disiasat’ utk mendapat jangkitan tersebut…

Kat sini saya nak cerita sedikit pasal jolok tekak (oropharangeal) ataupun jolok hidung (nasopharangeal) swab.. supaya korang semua duduk rumah!!! Ko ingat tak sakit? Dan selesa ke? Baik orang yang kena, dan orang yang ‘mengenakan’ sama-sama terseksa dan penat…

Berkenaan dengan saringan, kalau kita ikut model negara jiran (Indonesia) mungkin boleh jer takyah swab.. kita biar jelah.. ataupun kita nak buat model korea.. (swab semua) bak kata orang mencegah lebih baik dari merawat…

Isu, selain daripada penggunaan PPE yang byk, korea buat ‘booth’ utk swab penduduk mereka.. dan semua penduduk diorg sangat berdisplin dan patut.. cuma teknik swab ini kenalah diketahu dan difahami bersama… supaya kerja berjalan lancar, bersistematik dan selamat.

P/S: korang bayangkan kalau korang kena swab mmg menangis tak berlagu, especially kalau 2nd swab tu kena jolok lagi dalam dan lagi jauh…

#BeenThereDoneThat
#KamiSemuaSepakat

Saringan sample ujian covid19

Saringan sample ujian covid19

 

Asam pedas Melaka di Muar Syoknya Ummi dan asam pedas Melaka

Assalamualaikum wbt. Kali ini kami sajikan menu terkini, Asam Pedas Melaka di Muar Syoknya Ummi dan juga menu asam pedas Johor di warung Cendol Syoknya Ummi, Muar Tangkak Johor.

Sebelum ini, kami pernah menulis tentang Asam Pedas Daging Melaka di Muar Johor. Kini kami bersedia untuk menyajikan hidangan asam Pedas Melaka untuk orang Muo.

Asam pedas daging tetel memang mempunyai peminat tersendiri. Lagi sedap bila dapat menikmati roti canai bersama kuah asam pedas Melaka. Korang kena cuba sendiri baru boleh menilainya.

Asam pedas Melaka asam pedas tetel

 

 

Asam pedas tetel atau juga dikenali sebagai asam pedas daging merupakan salah satu menu kegemaran orang Melaka. Rasanya memang mantap. Kuahnya pekat likat disebabkan kehadiran kerisik kelapa di dalam resepi asam pedas Melaka, perbezaan ketara sebagai perbandingan dengan asam pedas Johor.

 

Asam pedas muar sedap Asam pedas muar sedap

Harga satu set (nasi + sayur + telur masin + asam pedas) :

  • Asam pedas pari …………….RM9.00
  • Asam pedas mayong …….. RM9.00
  • Asam pedas tetel …………… RM9.00
  • Asam pedas siakap ……….. RM xxxx
  • Asam pedas telur ikan …. RM 10.00

Pada masa akan datang, In Shaa Allah kami cuba menambah menu ikan asam pedas kami dan juga mungkin ayam masak pedas berdasarkan permintaan daripada para pelanggan yang kami kasihi.

Sila cadangkan kepada kami atas segala kekurangan atau pertambahan menu yang sesuai. In Shaa Allah akan kami ambil kira dan pertimbang.

Untuk sebarang pertanyaan tentang asam pedas Melaka di Muar, sila wasap kami wasap.my/601158961229/b.asam.pedas

Kami cuba untuk menyajikan menu asam pedas yang sedap untuk anda semua.

Kepakaran kami lebih kepada asam pedas Melaka di mana perbezaan ketara adalah dari segi ramuan kerisik yang di tambah dalam masakan asam pedas Melaka. Sila nyatakan jika anada ingin kami sajikan asam pedas Johor.

Dari segi rasa, In Shaa Allah aroma dan ramuan yang kami sajikan diharap akan dapat memenuhi  citrasa anda semua.

 

RELATED SEARCHES to asam pedas Muar, asam pedas batu pahat,asam pedas jalan joned, asam pedas parit raja, asam pedas askar pencen, asam pedas claypot muar, parit jawa muar, asam pedas pekat, asam pedas near me, tempat menarik di muar 2018, makanan sedap di pagoh, asam pedas melaka, asam pedas bandar muar, jalan jalan muar, asam pedas muar sedap, abc sedap di muar,

Pembekal buah kelapa pandan dan anak benih kelapa pandan

Kami pembekal anak benih kelapa pandan ke seluruh Semenanjung Malaysia. Hasil daripada buah kelapa pandan mendapat permintaan yang sangat tinggi tak kira samada penjaja tepi jalan, restoran dan cafe mewah, mahupun hotel 5 bintang. Sebelum itu kami pernah menulis tentang benih kelapa matag F1 dan juga kelapa matak @ matag generasi kedua (F2)

pembekal anak benih kelapa pandan

Aroma semulajadi daripada kelapa pandan memang menggamit selera, khususnya ketika mentari terik memancar di atas kepala. Memang tak dapat nak ditolak jika dihulur sebiji buah kelapa pandan yang disaji.

pembekal buah kelapa pandan

Permintaan buah kelapa pandan untuk bisnes air kelapa meningkat berkali ganda bila menjelangnya Ramadan. Ini kerana air kelapa muda  antara salah satu minuman pilihan ramai rakyat Malaysia.

  • Harga benih rm15 sepokok.
  • Harga buah kelapa pandan rm2.00 untuk belian secara borong.

Sebarang urusan lanjut, sila wsap untuk benih kelapa pandan >>> http://www.wasap.my/601158961229/b.benih.kelapa.pandan

Untuk buah kelapa pandan >>> http://www.wasap.my/601158961229/b.buah.kelapa.pandan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...