Keberkatan masa paling senang diukur

Keberkatan masa paling senang diukur

Bismillah….

Ada short story, very interesting, bacalah mana tahu ada sidikit ibrah yg boleh diambil.

Keberkatan masa paling senang diukur.

Rushing kehulu hilir, busy dengan tugasan harian seolah 24 jam sehari tidak cukup untuk overcome semua urusan, even dah bangun awal dan stay up hingga lewat malam…rasa macam waktu cepat sangat bergerak, day by day. Ada korang rasa? Sure thing ada….

Pernah terfikir tak kenapa?

Okay lah put aside dulu, jom baca kisah pendek di bawah ni, mana tahu ada ibrah yang boleh dikutip.

Ada seorang guru yang berpesan kepada anak muridnya :
“Jangan engkau tinggalkan membaca Al-Quran, semakin banyak engkau membacanya, engkau akan mendapati urusanmu akan bertambah mudah”.

Lalu anak murid itu mengikut apa yang dinasihatkan oleh gurunya, pada permulaannya dia mampu membaca 3 juz Al-Quran sehari. Lalu dari hari kehari, jumlah helaian yang mampu dibacanya bertambah, dan dia mendapati urusannya semakin dimudahkan oleh Allah

Kemudian dia bertanya kepada gurunya “wahai guruku, aku mendapati jumlah helaian Al-Quran yang mampu aku baca semakin meningkat, sedangkan aku seorang yang sibuk dengan kerjaku”.

Maka gurunya berkata “waktu seharianmu menjadi berkah, kerana banyaknya engkau membaca Al-Quran, engkau terasa seakan-akan mampu melakukan banyak urusanmu walaupun hanya waktu yang singkat..”

Subahanallah. Secara logiknya, bila kita membaca banyak helaian Al-Quran, ia akan mengambil masa yang lama. Dengan kuasa Allah, bila kita baca Al-Quran, waktu kita menjadi lebih berkat. Semakin banyak kita baca Al-Quran, kita akan dapati semakin banyak urusan yang mampu kita lakukan.

Bukan kerana waktu 24 jam itu bertambah, tetapi kerana berkatnya waktu, dan kerana urusan kita dipermudahkan oleh Allah, Penjaga Masa kita. in sha Allah

Rasulullah SAW bersabda;
“Barangsiapa yang bangun di pagi hari, dan hanya dunia yang difikirkan olehnya, sehingga seolah-olah ia tidak melihat hak Allah keatas dirinya, maka Allah akan menanamkan 4 penyakit padanya;

▫️Kebingungan yang tiada putusnya.
▫️Kesibukan yang tidak ada hujungnya.
▫️Keperluan yang tidak pernah merasa cukup.
▫️Angan2 yang tiada penghujungnya.

(HR MUSLIM)

Credit : mazhisham muhamad

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

21