Benih kelapa Matag F1

Benih kelapa matag f1

Sebenarnya memang sukar mendapatkan benih kelapa matag tulen @ Matag F1 , iaitu generasi pertama daripada perkahwinan induk kelapa MYD / MRD – Tagnanan (Filipina).

Pembekal Benih kelapa matag (klik) 

Antara kelebihan kelapa tulen matag F1 ini ialah ia boleh mencecah sehingga 25 biji setandan.

Kelebihan buah kelapa matag ialah ia boleh dijual samada muda atau tua,dengan kelapa muda berharga rm4 sebiji (harga pasaran) dan boleh juga dijual sebagai kelapa tua (lingkungan rm2.00 sebiji – permintaan meningkat berganda pada bulan Ramadan)

Kelapa matag F2 adalah generasi kedua. Mengikut pamplet pertanian, barangkalian besar ia akan mengikut ciri-ciri induk asal MYD / MRD (malayan red dwarf) .

Walau bagaimanapun, kebanyakan rakan-rakan kami yang menanam kelapa hybrid  matag daripada benih F2 – F3, mendapat hasil yang Alhamdulillah tidak mengecewakan.

Kami kadangkala dapat bekalan benih kelapa matag F1. Walau bagaimanapun, ua amat sukar diperolehi, dan sekiranya ada stok, sekejap je licin disapu pemilik kebun.

Untuk itu, jangan kecewa, alternatif kelapa matag F2 adalah benih kelapa MYD / MRD di mana ketulenan baka dan hasilnya boleh dijamin konsistensinya.

Hubungi kami menggunakan contact form atau whatsapp www.wasap.my/601158961229

Facebook Comments

One thought on “Benih kelapa Matag F1”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

21