Ramalan masa depan

Ramalan masa depan
Pada tahun 1998, Kodak mempunyai 170,000 pekerja dan menjual 85% daripada semua kertas foto di seluruh dunia. Dalam masa hanya beberapa tahun, model perniagaan mereka hilang dan mereka menjadi muflis. Apa yang berlaku kepada Kodak akan berlaku dalam banyak industri dalam tempoh 10 tahun akan datang – dan kebanyakan orang tidak melihatnya datang.

Adakah anda fikir pada tahun 1998 yang 3 tahun kemudian anda tidak akan mengambil gambar pada filem kertas lagi? Namun kamera digital dicipta pada tahun 1975. Kamera pertama hanya mempunyai 10.000 piksel, tetapi mengikut teori ‘Law Moore’, semua teknologi berkembang secara eksponen, ia mengambil masa yang lama sebelum ia menjadi budaya dan arus perdana dalam hanya beberapa tahun sahaja.

Ia kini akan berlaku dengan Kepintaran Buatan, kesihatan, kereta autonomi dan elektrik, pendidikan, percetakan 3D, pertanian dan pekerjaan. Selamat datang ke Revolusi Perindustrian ke-4. Selamat datang ke Zaman eksponen.

Perisian akan mengganggu industri yang paling tradisional dalam 5-10 tahun akan datang.

Uber hanyalah alat perisian, mereka tidak mempunyai apa-apa kereta, dan kini syarikat teksi terbesar di dunia. sekarang Airbnb ialah syarikat hotel terbesar di dunia, walaupun mereka tidak memiliki apa-apa harta.

Kepintaran Buatan: Komputer menjadi lebih baik dalam memahami dunia. Pada tahun ini, komputer menewaskan pemain terbaik Go di dunia, 10 tahun lebih awal daripada yang dijangkakan.

Di Amerika Syarikat, peguam muda sudah tidak mendapat pekerjaan disebabkan oleh teknologi IBM Watson, anda boleh mendapatkan nasihat undang-undang (asas) dalam masa beberapa saat, dengan 90% ketepatan berbanding dengan 70% ketepatan apabila dilakukan oleh manusia.

Jadi, jika anda belajar undang-undang, berhenti serta-merta. Akan ada 90% lebih sedikit peguam pada masa depan, hanya pakar akan kekal.

Teknologi Watson telah membantu jururawat mendiagnosis kanser, 4 kali lebih tepat daripada jururawat manusia.
Facebook kini mempunyai perisian pengecaman corak yang boleh mengenali wajah yang lebih baik daripada manusia. Pada tahun 2030, komputer akan menjadi lebih bijak daripada manusia.

Autonomi Kereta: Dalam 2018 kereta pandu sendiri yang pertama akan muncul untuk orang ramai atas jalan raya. Sekitar tahun 2020, industri automatif akan mula terganggu.
Anda tidak mahu memiliki kereta lagi. Anda akan memanggil kereta melalui telefon, ia akan muncul di lokasi anda dan memandu anda ke destinasi anda. Anda tidak perlu untuk park kereta, anda hanya membayar untuk jarak perjalanan dan boleh menjadi produktif semasa dalam perjalanan.

Anak-anak kita tidak perlukan lesen memandu dan tidak akan memiliki kereta. Ia akan mengubah bandar-bandar dengan berkurangnya 90-95% kereta atas jalan raya.

Kita boleh mengubah tapak letak kereta menjadi taman-taman. 1.2 juta orang mati setiap tahun dalam kemalangan kereta di seluruh dunia. Terdapat satu kemalangan bagi setiap 100,000 km. Dengan teknologi pemanduan auto, satu kemalangan berlaku dalam 10 juta km. Ini dapat menyelamatkan satu juta nyawa setiap tahun.

Kebanyakan syarikat kereta akan muflis. syarikat-syarikat kereta Traditional cuba pendekatan evolusi dan hanya membina kereta yang lebih baik, manakala syarikat-syarikat berteknologi (Tesla, Apple, Google) akan melakukan pendekatan revolusioner dengan fokus membina sebuah komputer beroda. Saya bercakap dengan banyak jurutera dari Volkswagen dan Audi; mereka benar-benar takutkan Tesla.

Syarikan Insuran akan mempunyai masalah besar kerana tanpa kemalangan, insurans akan menjadi 100x lebih murah. model perniagaan insurans kereta mereka akan hilang.

Hartanah akan berubah. Kerana jika anda boleh bekerja semasa anda berulang-alik, orang akan bergerak lebih jauh untuk hidup di kawasan kejiranan yang lebih cantik.

Kereta elektrik akan menjadi pilihan utama bermula tahun 2020. Bandar akan kurang bising kerana semua kereta akan berjalan menggunakan elektrik. Elektrik akan menjadi sangat murah dan bersih: Pengeluaran Solar telah berada di lengkung eksponen selama 30 tahun, tetapi anda hanya tahun ini anda boleh melihat kesannya. Tahun lepas, lebih banyak tenaga solar telah dipasang di seluruh dunia berbanding fosil. Harga bagi solar akan jatuh begitu banyak hingga menjadikan syarikat arang batu akan muflis pada tahun 2025.

Dengan elektrik murah, air juga murah dan banyak. Rawatan air kini hanya memerlukan 2kWh per meter padu. Bayangkan apa yang boleh dilakukan jika sesiapa sahaja boleh mendapat bekalan air bersih sebanyak yang dia mahu, hampir tanpa sebarang kos.

Kesihatan: Akan ada syarikat-syarikat yang akan membina peranti perubatan (dipanggil “Tricorder” dari Star Trek) melalui telefon anda, yang mengambil imbasan retina anda, sampel darah anda dan anda bernafas ke dalamnya. Ia kemudian menganalisis 54 biomarkers yang akan mengenal pasti hampir mana-mana penyakit. Ia akan menjadi murah, jadi dalam beberapa tahun semua orang di planet ini akan mempunyai akses kepada perubatan bertaraf dunia, hampir secara percuma.

Percetakan 3D: Harga pencetak 3D semakin murah, turun dari USD18,000 kepada USD400 dalam tempoh 10 tahun. Dalam masa yang sama, ia menjadi 100 kali lebih cepat. Semua syarikat kasut utama telah mencuba kasut percetakan 3D. Bahagian kapal terbang ganti dicetak 3D terus di lapangan terbang. Stesen angkasa kini mempunyai pencetak 3D yang menghapuskan keperluan untuk sejumlah besar penyimpanan alat ganti.

Pada akhir tahun ini, telefon pintar baru akan mempunyai kemungkinan imbasan 3D. Anda kemudiannya boleh mengambil gambar 3D kaki anda dan mencetak kasut yang sempurna di rumah. Di China, mereka sudah mencetak 3D sebuah bangunan pejabat 6 tingkat lengkap. Pada 2027, 10% daripada segala-galanya yang dihasilkan adalah daripada percetakan 3D.

Peluang Perniagaan: Jika anda memikirkan niche perniagaan baru, tanya diri anda: “Pada 3-5 tahun lagi, adakah produk atau perkhidmatan itu masih diperlukan?” dan jika jawapannya ya, bagaimana anda boleh membuat yang berlaku lebih cepat? Jika ia tidak berfungsi dengan telefon anda, lupakan idea bisnes itu. Dan apa-apa idea yang direka untuk berjaya dalam abad ke-20 ini telah ditakdirkan gagal pada abad ke-21.

Kerja: 70-80% daripada pekerjaan akan hilang dalam tempoh 20 tahun akan datang. Akan ada banyak pekerjaan baru, tetapi pekerjaan ini akan cukup untuk orang ramai.

Pertanian: Akan ada robot dengan kos USD100 sebagai petani pada masa hadapan. Petani di negara-negara dunia ke-3 kemudian boleh menjadi pengurus kebun mereka dan bukannya bekerja sepanjang hari di bidang masing-masing.

Pada masa ini, 30% daripada semua permukaan pertanian digunakan untuk lembu. Bayangkan jika kita tidak memerlukan ruang itu lagi. Terdapat beberapa syarikat permulaan yang akan membawa protein serangga ke pasaran. Ia mengandungi lebih protein daripada daging. Ia akan dilabelkan sebagai “sumber protein alternatif” (kerana kebanyakan orang masih menolak idea makan serangga).

Terdapat sebuah aplikasi yang dipanggil “moodies” yang sudah boleh memberitahu di mana mood anda berada. Sehingga tahun 2020 akan ada aplikasi yang boleh memberitahu dengan ekspresi muka anda jika anda sedang berbohong. Bayangkan perdebatan politik di mana ia dipaparkan apabila mereka bercakap benar dan apabila tidak.

Bitcoin akan menjadi arus perdana tahun ini dan juga mungkin menjadi mata wang rizab.

Panjang umur: Buat masa ini, purata kenaikan jangka hayat adalah 3 bulan bagi setiap tahun. Empat tahun lalu, jangka hayat yang digunakan adalah 79 tahun, kini ia 80 tahun. Pada tahun 2036, angka itu akan mencapai tahap yang tinggi. Oleh itu, kita semua boleh hidup untuk jangka masa yang lama, mungkin cara yang lebih daripada 100.

Pendidikan: telefon pintar paling murah sudah pada USD10 di Afrika dan Asia. Sehingga tahun 2020, 70% daripada semua manusia akan memiliki telefon pintar. Ini bermakna, semua orang mempunyai akses yang sama kepada pendidikan bertaraf dunia.

Robert M. Goldman MD, PhD, DO, FAASP

Pengerusi-International Suruhanjaya Perubatan Dunia
Co-Pengasas & Pengerusi Lembaga-A4M
Pengasas & Pengerusi-International Sports Hall of Fame
Pengasas & Pengerusi-World Academy of Anti-Aging Medicine
Presiden Emeritus-National Academy of Sports Medicine (NASM)
Pengerusi A.S.. Lembaga Sukan Akademi Pelawat

 

credit asal

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

21