Panduan lawatan rumah sebelum membeli

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera buat semua pembaca blog ini. Kali ini kami kongsikan tips daripada doktor kacak, Dr. Azizul Azli Ahmad, seorang pensyarah senibina dan seorang pelabur hartanah. Post ini adalah yang terakhir bagi tahun 2019, sebelum menjelangnya tahun baru 2020.

Tanpa membuang masa, jom kita baca perkongsian beliau . :

=============================

Panduan melawat rumah sebelum membeli property site visit

#TabungRumah

PANDUAN MELAWAT RUMAH SEBELUM BELI

Salah satu panduan beli rumah yang baik adalah buat lawatan kerumah tersebut.

1. Lawatan Lebih Sekali.

Semakin banyak lawatan kita semakin banyak maklumat kita dapat. Datang dan beramah mesra dengan jiran sekitarnya.

2. Lawatan Waktu Berbeza.

Amati juga kawasan kediaman tersebut waktu malam, berapa banyak lampu yang terpasang. Parking penuh kenderaan dapat dilihat malam.

3. Lawatan Waktu Hujan.

Kebocoran hanya ada waktu hujan, begitu juga banjir melanda kawasan.

4. Tanya Jiran, Tanya Gerai Makan.

Ini sumber maklumat kawasan, gosip persekitaran mereka pegang. Siapa janda atau adalusia, dalam gengaman.

5. Pengawal Keselamatan Sumber Maklumat.

Mereka tahu jenayah banyak atau sikit.

6. Matahari Petang Jatuh Dimana.

Kita tahu unit kita bakal panas atau jadi sejuk nanti.

7. Jangan Datang Seorang.

Teman kita akan komen benda yang tak kena dari kaca matanya, kita mungkin dah suka gila.

8. Tekanan Air Tinggi
Ada kawasan tekanan air rendah waktu pagi terutama rumah yang tinggi.

9. Pekerjaan Jiran Tetangga.

Kerja dan pemikiran saling bergantungan, jika kawasan kediaman banyak jururawat. Peluang kita kena ngorat itu ada.

10. Projek Akan Datang.

Apakah projek akan datang sekitar kediaman itu, jika ada AEON , MRT atau pasaraya boleh jadi ia berharga.

Selamat berusaha anak muda, setiap kali datangnya susah. Ada banyak peluang senang terhidang menanti.

Azizul Azli Ahmad.

https://www.facebook.com/azizulazli.ahmad

#kongsikan jika bermanfaat
#BeliWaktuMudaBaruKacakBergaya
#Menjelang2020

Tips utama membeli rumah pertama yang kita terlepas pandang

 

 

Assalamualaikum wbt. Kali ini kami kongsikan tulisan Harith Faisal seorang ikon hartanah yang semakin dikenali ramai. Tips yang dikongai adalah beekisar kepada pentingnya menyediakan tabungan kecemasan dalam keghairahan sebelum membeli rumah pertama. Sila dollow beliau untuk tips percuma berkitan pelaburan hartanah.

Tips membeli rumah pertama

================================

Anak muda ramai yang teruja nak sediakan modal untuk beli rumah pertama, sampai lupa asingkan untuk tabung kecemasan juga.

Mula-mula kau kena kira berapa simpanan kecemasan kau kena ada. Biasanya 3 bulan gaji. Gaji RM3K, kena simpan RM9K.

Kemudian, kau kena decide nak beli rumah harga berapa. Katakan RM200K. Jadi, kau kena sediakan modal RM200K x 15% = RM30K.

RM9K + RM30K = RM39K. Dah ada RM39K tu bolehlah kau buru rumah pertama kau. Biar lambat sikit, asalkan selamat. Gitu!

Sebenarnya, 15% modal tu pun belum tentu cukup. Kalau rumah subsale, kau kena standby duit nak repair apa-apa yang patut juga.

Kalau nak beli rumah lelong dah pasti kau kena standby 30% daripada harga menang nanti. Memang banyak kos. Ikut nasib jugalah.

Kalau rumah undercon yang dah siap, kau kena standby duit untuk pasang grill, lampu, kipas, kitchen kabinet, perabot dan lain-lain.

Kalau rumah undercon yang baru nak mula pembinaan biasanya modal tak banyak pakai sekarang. Ikut pakej developer lah.

Ada projek yang cuma sediakan RM5K dah boleh secure unit. Ada juga yang kau kena setelkan 10% siap-siap masa sign SPA nanti.

Tapi itu tak termasuk lagi progressive payment yang kau kena bayar semasa rumah tu masih dalam pembinaan. Pada masa yang sama kau tetap kena bayar rumah yang kau sewa sekarang ni.

Apa yang saya nak lebih tekankan kat sini sebenarnya, pasal simpanan kecemasan tu je. Ramai yang tak ambil kisah.

Jadi, sebaiknya jangan beli rumah dulu kalau simpanan kecemasan 3 bulan kau belum ada. Kita tak tau bila kita akan cemas tu.

Simpanan kecemasan 3 bulan gaji susah nak buat? Kalau itu pun susah bagi kau, baik kau tak payah beli rumahlah. Teruskan menyewa.

Okaylah, kalau kau tak nak buat 3 bulan simpanan kecemasan pun, kau buatlah 1 bulan punya. Sekati kaulah. Ha! – HF

#harithfaisal

SHARE jika bermanfaat.

Doktor pakar ini kongsikan petua elakkan risiko serangan jantung

Untuk post kali ini, kami kongsikan petua elakkan risiko serangan jantung, petua yang dikongsi oleh Dr. Hamid Arshat, seorang doktor pakar perbidanan yang dikenali ramai.  Semoga tips yang diberi boleh menyelamatkan seorang isteri daripada bergelar janda terlalu cepat, atau anak-anak menjadi yatim pada usia yang masih muda kerana kehilangan bapa akibat sakit jantung. ================================Petua elakkan risiko serangan jantung

PETUA2 INI MUNGKIN BOLEH BANTU KURANGKAN SAKIT SERANGAN JANTUNG.

Dua orang muda anak2 kawan lama saya dalam lingkungan umur 40an telah meninggal secara mengejut. Biasanya punca utama ialah penyakit serangan jantung atau heart attack. Serangan angin akhmar atau stroke juga bolih menyebabkan kematian mengejut tapi lebih sering menimpa golongan warga emas.

Mengapa serangan jantung?
Bermula sebagai atherosclerotic, iaitu timbunan cholesterol pada dinding saluran darah kepada jantung. Peroses ini berlaku perlahan2 dan berterusan sehingga ia menyumbatkan semua saluran2 darah kejantung.

Bila sumbat, bekalan oksijen ke jantung tersekat dan menyebabkan kerosakkan otat Jantung digelar “myocardial infarct”. Jantung berhenti mengepam darah dan bekalan oksijen keseluruh badan tersekat. Kematian berlaku bila tiada oksijen ke otak.
Mari kita berusaha menjauhkan;

  1. Kawal berat badan , jangan jadi gemok atau obesity.
  2. Kawal makan, khususnya karbohaidret, gula dan lemak.
  3. Amalkan exercise 30 minit setiap hari.
  4. Buat ujian darah ” comprehensive blood profile” untuk mengesan kelainan dalam berbagai ukuran biokimia badan sebelum jadi penyakit, khususnya tahap gula, cholesterol dan lain2 fungsi organ penting saperti buah pinggang , hati, jantung dan Lain2. Bila capai umur 40an buat ujian tersebut dua tahun sekali, dan buat setiap tahun bila umur 50 tahun keatas.
  5. Amalkan makan Multivitamins dan vit C, antioxidants, supplements yang mengandungi resvereterol saperti biji anggur.
  6. Banyakkan makan sayur2 hijau dan buah2 berwarna warni.
  7. Makan makanan yang anti inflammatory, kunyit, halia, bawang dan lain2 dan bolih bantu cegah atherosclerosis.
  8. Makan ubat penawar sakit bila perlu saperti sakit kepala. Selain dari meredakan sakit dan mengawal demam, ubat2 saperti panadol, aspirin dll ada kesan pencair darah dan bolih bantu cegah atherosclerosis.
  9. Cukup rehat dan cukup tidur. Badan dan minda kita berhak untuk berehat. Tidur selama 5 – 7 setiap hari.
  10. KAWAL STRESS DAN EMOSI. Tersangat penting. Banyakkan sabar, beristigfar, banyakkan bersyukur Alhamdulillah. Kawal marah, dendam dan jangan berletir. Jangan bersungut dan suka complain. Jangan murong, ceria selalu.

Saya bukan pakar sakit jantung, hanya ingin berkongsi muklumat yang munkin beri menfaat. Wallahuaalam.

Petua elakkan risiko serangan jantung

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...