Pelaburan hartanah di hujung jari

Baru sebentar tadi terbaca status fb Meor Zaidi atau nama manjanya, Abang Ensem. , perkongsian tips pelaburan hartanah dengan hanya “klik je”. Boleh “cucuk angin” rapat-rapat dengan abam kacak ini untuk pelbagai perkongsian hartanah secara percuma di muka buku beliau.

Tips pelaburan hartanah

Kalau dulu memang amat mencabar untuk melabur dalam bidang hartanah tanpa ilmu serta kenalan yang luas, merangkumi peguam hartanah, ejen hartanah, mahupun pihak bank. Tapi kini, semuanya semakin mudah dengan wujud pelbagai website serta apps berkaitan pelaburan hartanah.

Tanpa buang masa, jom kita baca perkongsian daripada beliau:

========================

#NotaHartanah

KLIK JE !!

1. Mudahnya beli rumah sekarang ni. Semuanya terletak di hujung jari, walaupun jari korang tidaklah seruncing jari aku. Tanpa perlu ke sana ke mari, hanya duduk mengadap PC.

2. Kenapa?

3. Nak tengok listing rumah, korang klik je www.iproperty.com.my atau www.mudah.my.

4. Nak buat perbandingan harga iklan dengan market value, korang klik je www.brickz.my.

5. Nak survey pakej loan rumah setiap bank beserta instalmennya, korang klik je www.imoney.my.

6. Nak bajet kos legal fees yang nak kena bayar, korang klik je www.lowpartners.com.

7. Nak survey rental rate untuk dibuat sewa pun, korang cuma klik je www.ibilik.my.

8. Huntong la korang.

-Abang Ensem –
‘Old Timer’ Investor

SHARE jika bermanafaat

 

=======================

Bagaimana? Teruja bukan dengan perkongsian daripada Abang Ensem ini. Yang penting sekarang ialah bagaimana memaksimakan tools yang telah terbentang di depan mata ini.

Dan paling utama adalah langkah pertama, bukannya memasang angan-angan Mat Jenin tanpa memasang strategi, yang akhirnya hanya naaib malang menjelma bila kepala ditimpa buah kelapa matag.

Apalagi, jom!

30 perkara sebelum beli rumah low cost sebagai rumah pertama

Tempohari kami terbaca status yang dimuat naik ke laman facebook oleh hipster hartanah, tuan Harith Faisal. “Rumah low cost atau rumah medium cost pada harga yang sama, mana patut yang dbeli”

Boleh follow beliau di facebook untuk tips dan panduan pelaburan hartanah yang berguna, dan semestinya percuma.

Mungkin apa yang dikongsikan beliau berbunyi agak pelik, terutama kepada golongan berpendapatan rendah.

Namun kita akan faham mengapa setelah membaca kupasan beliau sebanyak 30 point yang dikongsikan beliau.

Jom kita hadamkan perkongsian beliau tentang hartanah low cost dan medium cost sebagai pelaburan atau aset.

========================

 

30 PERKARA PENTING SEBELUM BELI LOW COST SEBAGAI RUMAH PERTAMA KAU.

1. Kita tak tahu masa depan kita. Tapi, kalau kau bercita-cita nak jadi pelabur hartanah tegar, mungkin kau boleh cuba elakkan beli rumah low cost sebagai rumah pertama.

2. Kalau kau plan nak beli sebab nak duduk sendiri dan memang itu je yang mampu buat masa sekarang ni, sekatilah kan. Takda masalah untuk kau beli low cost tu terus tau.

SYARAT RUMAH LOW COST

3. Antara syarat untuk beli rumah low cost kat Selangor adalah yang bujang gaji kurang daripada RM3,000 dan kalau dah berkahwin pendapatan isi rumah tak lebih RM5,000.

4. Pendapat saya, kalau gaji kau bawah RM2,000 dan nak jadi pelabur hartanah, okay je nak mula dengan rumah low cost sebagai rumah pertama. Sebab kau layak, dan itu je yang lepas.

5. Tapi kalau gaji kau RM3,000 ke atas sebaiknya tak payah beli rumah low cost sebagai rumah pertama. Kau mungkin menyesal masa kau nak beli rumah ketiga nanti.

6. Bukan apa, ada yang gaji dan pendapatan RM4,000 pun terliur sangat nak beli rumah low cost sampai sanggup tipu gaji. Baik kau cari yang non-low cost, lagi bagus sebenarnya.

MARGIN OF FINANCE (MOF)

7. Margin of finance adalah berapa banyak yang bank boleh bagi kat kau. Contoh rumah RM100,000 dan bank bagi 90% MOF sama dengan RM90,000. Baki RM10,000 sediakan sendiri.

8. Untuk rumah pertama kau boleh dapat MOF 90%-100%. Sebab kita ada skim rumah pertamaku, full financing. Bagus untuk pembeli rumah pertama yang tak banyak modal.

9. Untuk rumah kedua pula, kau boleh dapat 90% MOF saja. Pelabur hartanah baru kekadang tak tahu, kau hanya dapat 70% Margin of Finance (MOF) untuk rumah ketiga dan seterusnya.

RUMAH LOW COST MODAL RENDAH

10. Untuk rumah pertama, katakan harga low cost RM100,000 dan MOF 90%. Jadi kau hanya kena sediakan RM10,000. Rumah non low cost katakan RM300,000, kau kena sediakan RM30,000.

11. Untuk rumah ketiga, MOF 70%. Kalau nak beli low cost, katakan harga RM100,000 kena sediakan 30% @ RM30,000. Kalau nak beli non low cost RM300,000, kena sediakan RM90,000 modal.

12. Nak sediakan modal RM30,000 tu boleh lagi. Tapi nak sediakan RM90,000 memang agak mencabarlah. Silap-silap kau tersangkut tak beli rumah ketiga bertahun-tahun.

13. Jadi kau pilihlah sendiri. Nak beli rumah pertama modal kecil, rumah ketiga modal besar gila. Atau rumah pertama modal besar sikit dan rumah ketiga modal pun tak besar gila.

LOW COST RUMAH KETIGA

14. Secara asas, rumah low cost adalah untuk pembeli rumah pertama saja. Tapi kalau kau nak tahu, kau boleh beli rumah low cost banyak-banyak melalui lelongan. Syarat itu terbatal.

15. Iyalah, kalau nak mengharap pembeli rumah pertama saja yang akan beli rumah lelong low cost tu, alamatnya memang tak terlelonglah rumah tu. Susah sikit.

16. Sebab yang utama, pembeli rumah pertama kat Malaysia ni suka rumah-rumah baru, moden, wangi. Walaupun sebenarnya dia tak mampu pun beli rumah yang macam tu. Haha!

FAEDAH PEMBELI RUMAH PERTAMA

17. Skim Rumah Pertamaku 100% MOF, duti setem percuma untuk rumah pertama harga bawah RM300,000 dan myDeposit. Kalau kau beli low cost RM100,000 kau tak dapat optimumkan faedah ni.

RISK, CAPITAL & RETURN

18. Rumah low cost, memang femes dengan cash flow yang masyuk kalau disewakan. Apatah lagi kalau disewakan secara per kepala. Boleh dapat positive cash flow sampai RM500-RM1,000.

19. Risikonya kecil, sebab modal pun kecil kau keluarkan. Harga RM100,000 modal muka RM10,000 kira kecillah modal dia. Tapi dari segi kenaikan harganya agak lambat. There is no perfect thing.

TERBELI LOW COST RUMAH PERTAMA

20. Takda betul, takda yang salah. Apa-apa pun, sesuaikan dengan matlamat kau sendiri. Kalau memang kau nak masuk game cashflow, teruskan beli low cost sampai 10 buah pun.

21. Katakan kau dah terbeli low cost rumah pertama, rumah kedua medium cost dan nak beli rumah ketiga teres RM500,000 sebab gaji dah besar. Masih ada cara nak dapatkan balik MOF 90% tu.

22. Kau jual rumah pertama tu dan kau akan dapat beli rumah ketiga dengan MOF 90% semula. Itupun kalau dah lebih 5 tahun pemilikan low cost tu. Kalau tak, kau tak boleh jual.

23. Jadi kalau dalam situasi kurang 5 tahun, nak tak nak kau boleh selesaikan saja baki pembiayaan low cost tu. Kalau baki tinggal RM60,000, buat terus full settlement. Setel.

24. Kalau tak buat macam ni, modal yang kau perlukan untuk beli rumah teres RM500,000 tu adalah 30% @ RM150,000. Lagilah jenuh nak dapatkan modal sebanyak tu, kan.

25. Cara lain, buat channeling. Transfer pembiayaan kepada nama orang lain, digalakkan nama pasangan. Nak jimat kos guaman, transfer pembiayaan saja, nama tak payah tukar.

CUKUPLAH

26. Cukuplah sampai kat sini. Kalau perasan, saya tak cerita sangat terperinci tentang beberapa perkara. Mungkin lain kali saya akan buat posting khas pula. Dah cramp jari dah ni wei.

27. Satu posting takkan mampu mencukupkan ilmu kita untuk melabur dalam hartanah. Belajarlah dengan ramai pengongsi ilmu di Facebook ni supaya fikiran kita lebih terbuka.

28. Jadi, kesimpulannya kalau kau memang mampu beli low cost saja sekarang, beli je lah. Saya hanya cerita apa yang mungkin kau hadapi untuk beli rumah ketiga nanti.

29. Panjang-panjang cerita pun, at the end tetap sama. Kau tetap juga kena ikut tahap kesihatan kewangan kau kan. Akhir kata, beli low cost pun takpa, lebih baik daripada kau tak beli apa-apa.

30. Haha! – HF

#harithfaisal

Nota: Tak faham? Baca 10 kali sampai faham. First time tau saya menaip panjang sampai 30 poin macam ni. Kalau kau tak sudi klik SHARE jugak, tak taulah saya nak kata apa.

SHARE!

Teknik penipuan pemaju perumahan scammer

Sebelum ini, kami kerap mendengar ada beberapa kes yang melibatkan penipuan pemaju perumahan dalam pelaburan pembelian rumah yangdibuat oleh pemaju hartanah ‘penipu’.

 

penipuan pemaju perumahan
image credit allcost.in

>>>>> Baca juga 10 cara dapatkan cashflow positif (aliran tunai positif) dengan rumah.

Kali ini kita fahami teknik-teknik yang diguna oleh scammer pemaju hartanah.  Perkongsian yang amat berharga daripada tuan Khairul Ezuwan.

***********************************************************************

 

Trick Penipuan Selamat yang Tersadung

=============================
Teknik-Teknik penipuan memang selalunya licik , mereka menggunakan pelbagai cara menyedut duit orang ramai . Ini salah satu strategi yang digunakan.
Contoh : Menawarkan pembinaan rumah banglo murah berharga RM30K. Bila mendengar harga yang murah , Ramai orang akan terpesona. Teknik yang mereka gunakan adalah Teknik trusted seperti syarikat dirasmikan oleh Menteri, menarik kepercayaan wakil rakyat, orang berpengaruh , menggunakan media secara meluas . Kebanyakan orang yang membeli kerana terpengaruh dengan Menteri yang merasmikan syarikat mereka juga wakil-wakil rakyat yang telah dipengaruhi mempengaruhi orang ramai. Mereka akan membina beberapa buah rumah bagi menunjukkan projek mereka adalah betul . 3 rumah yang dibina mampu menipu 3000 orang yang lain. Penipuan mereka sangat terancang.
Contoh target 3000 mangsa.
1.Booking RM1,000 = 1500 orang

2.Deposit RM5,000 = 1000 orang

3.Full Payment RM30,000 = 500 orang
Jumlah collection : RM21,500,000
Buatkan SOP & agreement . Dalam agreement tersebut, pelanggan dibenarkan untuk buat refund jika mahu cancel. Biasanya pelanggan akan cancel selepas nampak tiada progress membina rumah mereka atau orang lain serta rasa tertipu. Nyatakan dalam agreement tersebut amaun yang akan dipotong kononnya sebagai potongan kos sekiranya pelanggan mahu refund dan tidak mahu meneruskan waktu proses menunggu giliran pembinaan.
1.booking = dipotong RM300

2.Deposit = dipotong RM1500

3.Full payment = dipotong RM6000
Mereka tahu menilai emosi manusia . Mereka yang sudah rasa ditipu sebenarnya hanya mahu mendapatkan semula duit mereka, bila dipotong amaun tersebut, mereka akan pasrah, daripada hilang kesemuanya . Teknik ini yang buat penipu  tersenyum riang mengumpul hasil samunan secara halus. Agen yang ramai hingga beratus orang juga digunakan Untuk mudah mencari mangsa. Hasil potongan dari refund.
1.RM300 x 1500 orang = RM450,000

2.RM1500 x 1000 orang = RM1,500,000

3.RM6000 x 500 orang = RM3,000,000
Jumlah keuntungan kasar = RM4,950,000
Kos:
Bayaran agen = RM750,000

Buat 3 Buah rumah contoh = RM300,000

Kos operasi = RM500,000

Lain-lain kos marketing = RM100,000
Total kos = RM1,700,000
Untung bersih = RM3,250,000✔️
Jika mereka ikut plan ini, mereka sudah selamat. Tidak di cop sebagai penipu, malah dikatakan jujur memulangkan hak Mangsa.
Ini sebenarnya Trick yang dirancang . Namun bila duit telah beralih tangan kepada mereka, apa lagi melibatkan rakan kongsi, proxy atau lebih tepat partner in crime. Benda yang dirancang ini akan kelam kabut kerana masing-masing akan jaga tekak sendiri, masing-masing mencilok sana sini selagi boleh sehingga ketandusan wang untuk refund . Wang ini kononnya digunakan oleh mereka Untuk modal ke atas pelbagai business mereka yang lain dengan harapan, hasil keuntungan tersebut dapat menutup semula wang yang mereka gunakan. Kalau tak percaya, pergi tengok Berapa banyak business yang mereka buat selepas memperolehi duit ini? Rumah ? Memang tidak akan naik. Memang tinggal harapan yang tandus.
Kerana ketandusan fund untuk membuat refund, mereka akan cuba melengahkan proses refund yang dipohon oleh mangsa, mereka akan cuba lepaskan 2,3 orang sebulan bagi menampakkan progress refund itu berlaku & menangguhkan mangsa-mangsa Untuk tidak buat laporan polis. Mereka akan dijanjikan pulangan semula dalam tempoh 3 bulan, kemudian ditunda tempoh dari seminggu ke seminggu, dari bulan ke bulan. Dalam pada ini, dah sah tiada rumah yang mampu dinaikkan, namun mereka akan terus buat marketing mencari lebih ramai mangsa baru, dari kutipan yang diperolehi, sebahagian kecilnya mereka akan lakukan refund kepada beberapa orang supaya nampak progress Itu terus berlaku supaya Mangsa terus mengharap & tidak mengambil tindakan. Dalam situasi ini sebenarnya bukan sahaja Mangsa yang ditipu , agen juga sebenarnya ditipu oleh mereka dijadikan sebagai kambing hitam. Silap-silap agen pon tidak dapat payment.
Sampai satu tahap mereka tiada lagi sumber baru yang masuk. Mereka akan terus menangguh janji Dari masa ke semasa . Mereka tahu Mangsa tidak akan mengambil tindakan guaman kerana kos , masa yang panjang Untuk proses mahkamah,agreement yang menjerat mangsa atau jika menang sekalipon kes tersebut, Mangsa belum tentu dapat hak mereka. Mangsa juga selalunya terus mengharap & tidak membuat laporan polis kerana masih terus mengharap dengan tempoh yang berulang Kali diminta kerana ideology bila buat report, tindakan diambil , wang mereka akan terus lebur . Mereka tak sedar hakikatnya Memang sudah tiada. Akhirnya mereka akan lupa dan pasrah sebab manusia mudah lupa. Selamatlah penyamun-penyamun ini.
Mereka boleh Selamat jika ikut plan teori yang asal, namun mereka takkan tahan bila lihat duit yang banyak dalam pangkuan mereka. Jadilah mereka PENIPU SELAMAT YANG TERSADUNG. Biasanya mereka yang buat trick ini sangat berpengalaman sudah berjaya buat berkali-kali. Tetapi anda jangan terlalu yakin, anda akan terus selamat.
Baca artikel ini untuk kenal Teknik penipuan , bukan baca & amal Untuk jadi penipu. Boleh share, silakan.
-KEY-

 

 

Jadi kita semua dah faham teknik penipuan pemaju perumahan yang berlaku ketika ini. Diharap agar semua orang mempunyai kesedaran dan lebih peka supaya tidak menjadi mangsa mereka yang tidak bertanggung jawab.

Sebar-sebarkan agar penipuan pemaju perumahan ini menjadi panduan dan rujukan pada generasi akan datang.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...