Benih durian duri hitam Sabah Sarawak

Entry kali ini sebagai update kepada servis penghantaran yang kami buat ke seluruh Malaysia,  terutamanya untuk benih durian duri hitam Sabah dan Sarawak.

Penghantaran pos durian Monthong D159 ke Sarawak

Durian duri hitam @ durian ochee @ durian black thorn, telah didaftarkan dengan nombor klon D200 pada tahun 2012 (15 Ogos 2012 secara rasmi) oleh Mr. Leow Cheok Kiang dari Pulau Pinang, (Penang). Ia telah mendapat pengesahan daripada Jabatan Pertanian Malaysia.

Gambar di atas pula menunjukkan penghantaran COD benih durian, petai hybrid Siam, anggur merah dan hijau tanpa biji seedless, durian duri hitam, mangga harumanis, bidara epal dan pelbagai jenih benih pokok lagi ke Klebang Kecil, Melaka.

Gambar yang ini pula menunjukkan penghantaran benih durian bantal emas monthong melalui pos laju ke Subang Jaya, Selangor. Yang menarik, penghantaran hanya mengambil masa satu hari sahaja, di mana bungkusan sampai pada keesokan harinya.

 

Benih durian duri hitam Sabah

Benih durian duri hitam Sabah dalam gambar terakhir ini pula menunjukkan bungkusan  yang kami hantar melalui pos laju ke Sabah. Ia adalah pengiriman sebanyak 4 batang anak benih bibit durian ochee.

Kebelakangan ini, kami kerap menerima tempahan dan pertanyaan dari Sabah dan Sarawak tentang benih durian duri hitam @ durian ochee black thorn ini.

Ini berikutan klon durian D200 ini semakin mendapat tempat di hati para peminat dan pecinta durian. Dipercayai harganya akan melambung naik pada masa akan datang.

Keenakan buah durian duri hitam dikatakan mengatasi keenakan durian Musang King yang masih memegang tahta sebagai raja durian atau King of durian.

Apa-apa pun,  sekiranya anda berminat dan berhasrat untuk mendapatkan benih pokok dan dihantar terus ke depan pintu rumah anda, bolehlah hububgi kami menggunakan contact form atau emel kepada 1@MuhasabahTrading.com atau whatsapp www.wasap.my/60187791008

Anda juga boleh melihat senarai penuh benih benih pokok serta stok baja yang kami ada di sini ( sila klik ). Ada pelbagai pokok biasa serta variasi hybrid dalam koleksi kami.

Kami akan cuba memenuhi permintaan anda dan membuat pengiriman secepat mungkin.

Facebook Comments

30 perkara sebelum beli rumah low cost sebagai rumah pertama

Tempohari kami terbaca status yang dimuat naik ke laman facebook oleh hipster hartanah, tuan Harith Faisal. “Rumah low cost atau rumah medium cost pada harga yang sama, mana patut yang dbeli”

Boleh follow beliau di facebook untuk tips dan panduan pelaburan hartanah yang berguna, dan semestinya percuma.

Mungkin apa yang dikongsikan beliau berbunyi agak pelik, terutama kepada golongan berpendapatan rendah.

Namun kita akan faham mengapa setelah membaca kupasan beliau sebanyak 30 point yang dikongsikan beliau.

Jom kita hadamkan perkongsian beliau tentang hartanah low cost dan medium cost sebagai pelaburan atau aset.

========================

 

30 PERKARA PENTING SEBELUM BELI LOW COST SEBAGAI RUMAH PERTAMA KAU.

1. Kita tak tahu masa depan kita. Tapi, kalau kau bercita-cita nak jadi pelabur hartanah tegar, mungkin kau boleh cuba elakkan beli rumah low cost sebagai rumah pertama.

2. Kalau kau plan nak beli sebab nak duduk sendiri dan memang itu je yang mampu buat masa sekarang ni, sekatilah kan. Takda masalah untuk kau beli low cost tu terus tau.

SYARAT RUMAH LOW COST

3. Antara syarat untuk beli rumah low cost kat Selangor adalah yang bujang gaji kurang daripada RM3,000 dan kalau dah berkahwin pendapatan isi rumah tak lebih RM5,000.

4. Pendapat saya, kalau gaji kau bawah RM2,000 dan nak jadi pelabur hartanah, okay je nak mula dengan rumah low cost sebagai rumah pertama. Sebab kau layak, dan itu je yang lepas.

5. Tapi kalau gaji kau RM3,000 ke atas sebaiknya tak payah beli rumah low cost sebagai rumah pertama. Kau mungkin menyesal masa kau nak beli rumah ketiga nanti.

6. Bukan apa, ada yang gaji dan pendapatan RM4,000 pun terliur sangat nak beli rumah low cost sampai sanggup tipu gaji. Baik kau cari yang non-low cost, lagi bagus sebenarnya.

MARGIN OF FINANCE (MOF)

7. Margin of finance adalah berapa banyak yang bank boleh bagi kat kau. Contoh rumah RM100,000 dan bank bagi 90% MOF sama dengan RM90,000. Baki RM10,000 sediakan sendiri.

8. Untuk rumah pertama kau boleh dapat MOF 90%-100%. Sebab kita ada skim rumah pertamaku, full financing. Bagus untuk pembeli rumah pertama yang tak banyak modal.

9. Untuk rumah kedua pula, kau boleh dapat 90% MOF saja. Pelabur hartanah baru kekadang tak tahu, kau hanya dapat 70% Margin of Finance (MOF) untuk rumah ketiga dan seterusnya.

RUMAH LOW COST MODAL RENDAH

10. Untuk rumah pertama, katakan harga low cost RM100,000 dan MOF 90%. Jadi kau hanya kena sediakan RM10,000. Rumah non low cost katakan RM300,000, kau kena sediakan RM30,000.

11. Untuk rumah ketiga, MOF 70%. Kalau nak beli low cost, katakan harga RM100,000 kena sediakan 30% @ RM30,000. Kalau nak beli non low cost RM300,000, kena sediakan RM90,000 modal.

12. Nak sediakan modal RM30,000 tu boleh lagi. Tapi nak sediakan RM90,000 memang agak mencabarlah. Silap-silap kau tersangkut tak beli rumah ketiga bertahun-tahun.

13. Jadi kau pilihlah sendiri. Nak beli rumah pertama modal kecil, rumah ketiga modal besar gila. Atau rumah pertama modal besar sikit dan rumah ketiga modal pun tak besar gila.

LOW COST RUMAH KETIGA

14. Secara asas, rumah low cost adalah untuk pembeli rumah pertama saja. Tapi kalau kau nak tahu, kau boleh beli rumah low cost banyak-banyak melalui lelongan. Syarat itu terbatal.

15. Iyalah, kalau nak mengharap pembeli rumah pertama saja yang akan beli rumah lelong low cost tu, alamatnya memang tak terlelonglah rumah tu. Susah sikit.

16. Sebab yang utama, pembeli rumah pertama kat Malaysia ni suka rumah-rumah baru, moden, wangi. Walaupun sebenarnya dia tak mampu pun beli rumah yang macam tu. Haha!

FAEDAH PEMBELI RUMAH PERTAMA

17. Skim Rumah Pertamaku 100% MOF, duti setem percuma untuk rumah pertama harga bawah RM300,000 dan myDeposit. Kalau kau beli low cost RM100,000 kau tak dapat optimumkan faedah ni.

RISK, CAPITAL & RETURN

18. Rumah low cost, memang femes dengan cash flow yang masyuk kalau disewakan. Apatah lagi kalau disewakan secara per kepala. Boleh dapat positive cash flow sampai RM500-RM1,000.

19. Risikonya kecil, sebab modal pun kecil kau keluarkan. Harga RM100,000 modal muka RM10,000 kira kecillah modal dia. Tapi dari segi kenaikan harganya agak lambat. There is no perfect thing.

TERBELI LOW COST RUMAH PERTAMA

20. Takda betul, takda yang salah. Apa-apa pun, sesuaikan dengan matlamat kau sendiri. Kalau memang kau nak masuk game cashflow, teruskan beli low cost sampai 10 buah pun.

21. Katakan kau dah terbeli low cost rumah pertama, rumah kedua medium cost dan nak beli rumah ketiga teres RM500,000 sebab gaji dah besar. Masih ada cara nak dapatkan balik MOF 90% tu.

22. Kau jual rumah pertama tu dan kau akan dapat beli rumah ketiga dengan MOF 90% semula. Itupun kalau dah lebih 5 tahun pemilikan low cost tu. Kalau tak, kau tak boleh jual.

23. Jadi kalau dalam situasi kurang 5 tahun, nak tak nak kau boleh selesaikan saja baki pembiayaan low cost tu. Kalau baki tinggal RM60,000, buat terus full settlement. Setel.

24. Kalau tak buat macam ni, modal yang kau perlukan untuk beli rumah teres RM500,000 tu adalah 30% @ RM150,000. Lagilah jenuh nak dapatkan modal sebanyak tu, kan.

25. Cara lain, buat channeling. Transfer pembiayaan kepada nama orang lain, digalakkan nama pasangan. Nak jimat kos guaman, transfer pembiayaan saja, nama tak payah tukar.

CUKUPLAH

26. Cukuplah sampai kat sini. Kalau perasan, saya tak cerita sangat terperinci tentang beberapa perkara. Mungkin lain kali saya akan buat posting khas pula. Dah cramp jari dah ni wei.

27. Satu posting takkan mampu mencukupkan ilmu kita untuk melabur dalam hartanah. Belajarlah dengan ramai pengongsi ilmu di Facebook ni supaya fikiran kita lebih terbuka.

28. Jadi, kesimpulannya kalau kau memang mampu beli low cost saja sekarang, beli je lah. Saya hanya cerita apa yang mungkin kau hadapi untuk beli rumah ketiga nanti.

29. Panjang-panjang cerita pun, at the end tetap sama. Kau tetap juga kena ikut tahap kesihatan kewangan kau kan. Akhir kata, beli low cost pun takpa, lebih baik daripada kau tak beli apa-apa.

30. Haha! – HF

#harithfaisal

Nota: Tak faham? Baca 10 kali sampai faham. First time tau saya menaip panjang sampai 30 poin macam ni. Kalau kau tak sudi klik SHARE jugak, tak taulah saya nak kata apa.

SHARE!

Facebook Comments

Dominos Pizza Muar free pizza

Hari ini kebetulan melalui hadapan Dominos Pizza Muar yang terletak di bangunan Muar Traders Hotel. Ternampak promosi free pizza.

Promosinya adalah beli regular pizza dan dapatkan percuma sekeping pizza. (buy 1 get 1 free).

Mengikut voucher yang kami dapat di kotak small pizza, ia sah sehingga 31 Disember 2017.

Dominos pizza Muar

Small pizza tersebut pula kami beli dengan harga rm5.90 di kiosk Dominos pizza berhadapan restoran mereka.

dominos Free pizza

Mudah bukan, macam restoran pandu lalu pula rasanya. Hehehe….

Untuk orang-orang Muar, rasanya promosi ni memang hebat. Apa lagi bolehlah datang kalau ada duit lebih. Memang berbaloi nilai yang anda akan dapat.

 

 

 

Facebook Comments
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...