Upin & Ipin Keris Siamang Tunggal review

Upin & Ipin Keris Siamang Tunggal review

Setakat semalam 12 April 2019, upin ipin siamang tunggal kutipan tiket telah mencecah rm25 juta setelah ditayangkan selama 2 minggu. Satu pencapaian yang membanggakan bagi produk animasi tempatan.

Ketika kami dalam perjalanan dari Muarke Melaka, kami cuba membuat booking online tetapi hampir berputus asa kerana kesemua panggung wayang popular di Melaka “sold out” hingga ke tayangan trngah malam. Walhal waktu ketika itu baru sahaja pukul 8.30 malam.

Akhirnya kami berjaya juga mendapatkan tiket di MBO Melaka Mega Mall melalui pembelian atas talian online.

Sungguh hebat penangan filem Upin dsn Ipin Keris Siamang Tunggal ini. Apa yang jelas, Upin Ipin telah mendapat tempat dihati kebanyakan kanak-kanak di Malaysia.

Upin & Ipin Keris Siamang Tunggal review

Bagi terbitan kali ini, animasi yang dihasilkan Les Copaque amat menakjubkan dengan perincian dan detailing yang hebat. Efek yang dihasilkan juga amat mengagumkan, setanding filem animasi Barat.

Bagi jalan cerita pula, idea mengolah kisah rakyat (Malaysia) yang diadun dalam setiap jalan cerita memudahkan pemahaman kanak-kanak. Ia juga dapat memberikan tauladan dan pengajaran yang lebih mendalam kerana dipersembahkan dalam bentuk visual.

Runut bunyi soundtrack yang dihasilkan juga memberi kesan mendalam kepada Ahmad dan Ammar, di mana mereka mula menyanyikannya berulang kali selepas menonton cerita Upin dan Ipin Keris Siamang Tunggal ini.

Jom kita saksikan review daripada Ahmad, Ammar dan Aqil:

Apa-apa pun, sekalung tahniah buat warga Les Copaque yang telah berjaya menghasilkan filem animasi bermutu. Tidak sia-sia perjalanan 4 tahum bagi menyiapkan karya ini.

 

upin ipin siamang tunggal suara:

Asyiela Putri
Ahmad Mawardi
Mohd Amir Asyraf
Fakhrul Razi Imbrahim
Ernie Zakri
Related searches:

upin ipin keris siamang tunggal full movie download, upin ipin keris siamang tunggal full movie, Upin & Ipin Keris Siamang Tunggal Reaction,

Facebook Comments

The law of garbage truck

Perkongsian ini kami dapat melalui whatsapp. Maaf tiada nama atau sumber penulis untuk kami kreditkan. Walau bagaimanapun, peekongsian “law of garbage truck” ini adalah sesuatu yang kami rasakan penting untuk dikongsi pada masyarakat supaya kita dapat bertindak lebih raaional untuk melahirkan masyarakat yang lebih penyayang dan beraabar, sesuai dengan ajaran Islam.

==========================

Satu hari, saya naik kereta kawan untuk pergi meeting. Tengah dalam perjalanan tu, tiba-tiba ada kereta Myvi hitam potong kami dari kiri dan membelok ke kanan tanpa beri signal pun. Nyaris-nyaris terlanggar kereta tersebut.

Law of garbage truck

Nasib baik kawan saya ni sempat brake. Tapi yang peliknye, driver Myvi pulak yang berhenti tepi jalan tekan hon berkali kali, keluarkan kepala dari tingkap. Sambil maki hamun macam orang gila pada member saya ni. Siap tunjuk isyarat lucah lagi.

Yang member saya ni rilex je, senyum dan angkat tangan kemudian dan teruskan perjalanan.

Saya tanya beliau, “ko tak rasa panas ke? Bro tadi tue duk maki-maki, padahal dia yang salah. Kalau kau ajak tadi, aku turun sekali dah balun budak tu. Kita dua-dua fighter kan, ape nak takut?”.

Dia pusing pada saya, senyum dan cakap. “Kau pernah dengar tak Law of The Garbage Truck?”

Hahahaha, ko nak merepek apa pulak ni ? Mana ada law of garbage truck saya kata.

Beliau senyum dan teruskan.” Macamni bro, ada sesetengah orang atas dunia ni, dia macam Lori Sampah. Hidup dia seharian dia asyik kutip sampah, kutip sampah, kutip sampah, dari pagi sampai ke malam.

Sampai masa, lori dia penuh. Bila lori penuh, dia dah tak boleh nak kutip lagi dah sampah baru. Jadi dia akan cari tempat untuk buang dan longgokkan sampah-sampah dia tu.

Dan kadang-kadang, kau akan jadi tempat dia longgok sampah dia.

Dan kau jangan take it personally. Kau just senyum, dan tutup diri kau. Supaya sampah dia tak masuk dalam kau. Kalau kau terima sampah dia, kau akan jadi tong sampah. Sama macam dia.

Now, you see. Hidup kita seharian, kita selalu jumpa orang-orang macam ni kan? Selalu nak marah, nak maki, nak pukul orang. Tak Ada pasal pun kadang-kadang nak mengamuk.

Kadang-kadang orang-orang ni adalah orang terdekat kita. Family kita, suami kita, anak kita, kawan-kawan kerja, bos kita, lecturer atau cikgu kita.

Don’t take it personally. Just faham, yang mereka telah kutip terlalu banyak perkara negatif seharian dalam hidup mereka. Dan mereka perlu tempat untuk humban sampah-sampah mereka, itu saja.

Anda cuma perlu senyum, dan tutup diri supaya sampah mereka tak masuk dalam anda.

Kalau anda beri mereka peluang untuk masukkan sampah mereka dalam anda, kini anda dah jadi tong sampah, sama seperti mereka. Eventually tong anda akan penuh dan anda pula terpaksa buang sampah anda pada orang lain.

Sebab tu hari ini terlalu banyak orang yang suka buat posting kecam sana, kecam sini, comment maki orang sana, maki orang sini. Hina semua orang macam dia sorang je suci. Perli memerli dan sebagainya.

Kenapa? Kerana, bila mereka boleh buang sampah mereka pada orang lain, mereka rasa lapang sikit sebab lori dah kosong.

Dan sedihnya, ramai orang. Terlalu ramai orang yang buang sampah mereka pada orang-orang yang mereka sayang. Berapa ramai kita jumpa ayah dan ibu yang balik kerja penat, stress, mereka lepaskan penat dan stress mereka pada anak-anak? Ramai kan?

Berapa ramai bos, cikgu atau lecturer yang ada masalah rumahtangga.Mereka bawa masalah mereka ke tempat kerja, dan lepaskan sampah mereka pada pekerja, anak murid mereka ? ramai kan ?

Agaknya apa yang akan jadi pada anak-anak, pekerja dan murid ni ? Lama-lama tong mereka juga akan penuh, dan mereka akan buang sampah mereka pada orang lain.

Kerana itulah saya rasa semua orang perlu belajar ilmu untuk jadi orang yang bertenang, rasa aman damai, take control of our own feelings.

Perasaan orang pada kita, kita tak boleh kawal. Tapi Perasaan kita pada diri kita. Itu 100% dalam kawalan kita. Kita boleh kawal sepenuh nya. Itu sepenuhnya dalam kuasa kita.

Kalau kita mula bagi kuasa untuk orang lain kawal perasaan kita, itulah satu bentuk penghambaan paling sadis. Jangan biarkan kata-kata orang, perbuatan orang, beri kesan pada inner peace anda.

Saya dah menjadi lori sampah all my life. Dari dulu selalu marah-marah, selalu mengamuk, selalu baran. Dan ia menyakitkan semua orang yang saya sayang. Alhamdulillah mereka semua sabar, dan berkat sabar itu saya kini faham The Law Of Garbage Truck.

Dapat sesuatu ? Jangan jadi sampah, dan tempat untuk orang buang sampah. Jangan Jadi batu api menyemarakkan sampah yang terbakar. 😊👍

#positfharusdipupuk
#sayanganakmama

Facebook Comments

45 tahun ke atas?

Mesej ini kami dapat melalui perkongsian whatsapp tetapi dirasakan amat penting dan menarik untuk dikongsi.

USIA 45 KE ATAS SEBAIKNYA TIDAK FOKUS MEMBURU MAKANAN… PERBANYAK REKREAKSI SAJA*

Ini pesanan *Prof. Dr. Karim, SpPD-KR*

*Kepada Saudara2ku yg Telah Berusia 40 Thn ke atas, Lebihkan Disiplin Jaga Kesihatan*.

Proses Penuaan (Aging Process) sudah Bermula Sejak Umur 32 Tahun dgn Mulanya

*Penurunan Fungsi Organ-organ* (Seperti Ginjal/Buah Pinggang, Hati, Hypophyse dsbnya) dan *Penurunan Hormon-Hormon* (Seperti Testosteron, Growth Hormon, Coenzym Q10, Melatonin dan Antioxydant).

Pada Usia 45 thn Bermula Penurunan Estrogen utk Wanita & Penurunan Hormon Progesteron dan Testosteron utk Lelaki.

*Penuaan Adalah Suatu ‘Penyakit’ yg Tidak Dapat Dicegah, Diubati dan Dikembalikan Menjadi Muda*.

Penuaan Bukanlah Hukuman, tetapi Akibat ‘Perintah dari Gen.’

*Beberapa Penyakit yang Muncul Akibat Proses Penuaan*, adalah;
1. Osteoporosis.
2. Metabolic Syndrome menjadi penyebab Penyakit Cardiovasculer (seperti Strok, Penyakit Jantung dan Hypertensi Renal).
3. Cancer (seperti Payudara, Colorectal/Usus, Prostat, Ovarian).
4. Alzeimer
5. SD (Sexual Dysfunction).

*APA PULA YANG HARUS DILAKUKAN?*

*1. BERGERAK*.
Jalan kaki 3-5 km/hari) dapat Mencegah Osteoporosis (Tulang Rapuh) dan Hypertension.

*2. SENAMAN NAFAS*
Seperti Cikung, Yoga dsb 2x/minggu. Paru-paru Perlu Latihan Deep/Maximal Breathing, untuk Meningkatkan Aliran Darah di Alveoli, Mengeluarkan CO2.

*3. KURANGKAN KARBOHIDRAT*
Lebihkan Protein, Buah & Sayur.

*4. JAGA BERAT BADAN*
Berat Ideal Lelaki (Tinggi Badan Kurangkan 100), Wanita (Tinggi Badan Kurangkan 110).
Lingkaran Perut Tak Boleh Lebih 80cm utk Wanita, 90cm utk Lelaki.
BMI Tak Boleh Lebih 30 kg/m2.

*5. TEKANAN DARAH TIDAK BOLEH LEBIH 140/90.*
Cek BP Tiap Minggu.

*6. KADAR GULA DARAH PUASA TIDAK BOLEH LEBIH 110, Trigliserida 150, HDL Harus Lebih 50.*
Jadi Periksa Darah Max Tiap 6 Bulan.

*7. WANITA WAJIB BUAT MAMMOGRAM dan PAP SMEAR Setiap Tahun.*
Kesan Awal Kanser Servik dan Payudara.

*8. ISTIREHAT CUKUP*
– Tidur 6-8jam sebaiknya seawal jam 10 malam
– Matikan Lampu (Merangsang Growth Hormon).
– Jangan Makan 3 jam Sebelum Tidur (Mencegah GERT & Sesak).
– Bantal Rendah (Meningkatkan Oksigen ke Otak).
– Miring ke Kanan (Mengurangi Beban Jantung).

*9. KURANGI STRESS*
– Jgn bekerja di Luar Kapasiti/Kemampuan
– *Perbanyak Rasa Syukur, Doa atau Meditasi*
– Sentiasa *Perbaiki Kualiti Ibadah, Iman, Sosial & Hiburan yg Positif*

*Perbanyak Masa Borak2, Sembang2 Santai, Gurau-senda, Erat Silaturahim atau Berkumpul dgn Keluarga & Teman2*.

*Elakkan Marah2 atau Terlalu Emosi, Hindari Hal2 yg Berpotensi Membuat Sedih/Angkara (Hukum/Permusuhan), Hadapilah Segalanya dgn Senyum Bahagia*.

*Lebih Bijaksana dlm Penggunaan Harta (JIMAT lbh BAIK tapi BUANG JAUH2 sikap KEDEKUT)*.

*JGN TERLALU BERKIRA TERUTAMA DGN ORANG2 TERDEKAT KITA*..

Kongsi Jika Bermanfaat..😊
Sharing is caring…

Facebook Comments
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...