Kerja kosong Muar Tangkak

Kerja kosong Muar Tangkak. Kami menawarkan kekosongan jawatan di warung Cendol Durian Syoknya Ummi di Parit Bunga, mukim Kesang, Tangkak, Johor.

Ada beberapa posisi yang ditawar:

  1. Pembuat durian crepe Syoknya Ummi.

2. Pembuat cendol dan coconut shake

3. Penjual durian.

Sekiranya berminat dengan kerja kosong Muar ini, sila wsap kami untuk temuduga secara atas talian atau boleh terus datang ke warung cendol durian Syoknya Ummi di Parit Bunga, mukim Kesang, Tangkak Johor

www.wasap.my/601158961229/iv.kerja.durian

Untuk jawatan kosong pembuat cendol dan juga penjual durian, terdapat pilihan untuk menjaja keluar dengan tawaran komisen berdasarkan hasil jualan harian.

Kelebihan bekerja dengan kami adalah seperti:

  • Caruman EPF (KWSP)
  • Caruman SOCSO (PERKESO)
  • Makan percuma
  • Durian percuma bila musim
  • Kenaikan gaji tahunan

Tak perlu berpantang lepas bersalin

Mesti ramai orang kita yang terkejut dengan pernyataan tak perlu berpantang lepas bersalin. Hakikatnya ya, memang ibu yang bersalin tidak perlu untuk mengikut adat berpantang yang lazimnya merangkumi elak makan ayam, daging dan pelbagai lagi. Bertungku, berurut dan seumpamanya juga antara perkara penting dalam pantang orang Melayu lepas bersalin.

Sebelum itu, boleh baca juga info berkenaan isu Pantang bersalin berapa hari? yang juga diketengahkan oleh doktor Imelda.

Sila hadamkan perkongsian doktor Imelda Balchin [Specialist Obstetrician & Gynaecologist (UK and Malaysia)], tentang perkara yang perlu dibuat dan yang tidak perlu diamal selepas bersalin.

==========================

Amalina hantar WhatsApp kat Kak Mel tunjuk gambar baby Bella yang baru bersalin. Alhamdulillah tahniah Amalina dah selamat bersalin di London.

Amalina kata ramai makcik bawang di Malaysia dok kecam Amalina sebab tak berpantang selepas bersalin? Kami pun tergelak je tengok kecaman makcik bawang ni.

Jangan laa kutuk, kecam dan ugut ibu yang baru bersalin. Jangan laa jadi macam makcik bawang.

Kita mesti sebarkan ilmu pengetahuan, wanita selepas bersalin memang tak perlu ikut amalan berpantang cara lama untuk kesihatan. Tak perlu ikut pun sihat je.

Kita mesti hormat dengan keputusan wanita berdaya yang ada ilmu tinggi tentang kesihatan yang mahu ikut nasihat doktor pakar O&G bahawa tak payah ikut pun amalan lama berpantang untuk sihat.

Wanita Malaysia mesti jadi empowered women iaitu wanita berdaya, supaya yakin membuat keputusan untuk diri sendiri dan tak takut di kecam oleh makcik bawang.

Hanya makcik bawang saja ingat semua ibu di seluruh dunia ni berpantang mengikut amalan yang sama seperti makcik bawang, sebab makcik bawang tak buka minda dan tak pernah lihat cara orang-orang lain menjaga kesihatan selepas bersalin. Makcik bawang tu ingat Queen Elizabeth yang sihat sampai usia 96 tahun sebelum meninggal dunia tu berpantang selepas bersalin ke?

Mai nak habaq, lebih dari 700 ribu ibu bersalin di negara UK setiap tahun, lebih ramai lagi dari ibu-ibu yang bersalin di Malaysia. Mereka tak pun ikut budaya berpantang selepas bersalin. Mana ada perkhidmatan bertunku berpilis bertangas di UK? Mana ada confinement ladies di UK? Memang pun semua ibu-ibu berpantang sendiri saja di UK sebab senang sangat selepas bersalin kalau tak payah ikut amalan-amalan yang menyusahkan orang. Makan je apa nak makan. Jangan sesekali buat tuduhan fitnah kalau anak menangis atau sakit, sebabnya ialah ibu tak pantang makan. Fitnah ini tak berdasarkan bukti dan hanya menyakitkan hati ibu yang baru bersalin. Doktor-doktor pakar tak pernah pun suruh ibu yang menyusukan bayi pantang makan.

Cuba lihat page-page rasmi Kementerian Kesihatan Malaysia, mana ada nasihat selepas bersalin wajib berpantang? Tak ada pun. Jika wajib sudah pasti semua hospital-hospital di Malaysia tukar menu untuk ibu selepas bersalin dan bagi perkhidmatan urutan rahim bertunku berpilis bertangas dan tutup aircond di hospital sebelum ibu-ibu ini pulang ke rumah. Tetapi tak ada, sebab tidak perlu untuk kesihatan ibu bersalin.

Sebagai pakar Obstetrics & Gynaecology yang memberi perhidmatan kesihatan wanita di negara UK, saya tahu rahim ibu-ibu UK kecut seperti biasa dalam masa 6 minggu selepas bersalin, tanpa mengurut rahim, tanpa bertunku, tanpa bengkung, tanpa pantang makanan yang makcik bawang dok buat fitnah mengembangkan rahim.

Sebagai pakar Obstetrics & Gynaecology yang memberi perkhidmatan kesihatan wanita di Malaysia, saya belum nampak apa-apa bukti yang kesihatan rahim dan dalaman wanita yang berpantang tegar selepas bersalin itu lebih baik dari wanita yang tak ikut tradisi berpantang selepas bersalin. Ramai je wanita yang berpantang tegar pun sakit bila tua dan kita rawat mereka tanpa perlu bertanya anda pernah berpantang selepas bersalin atau tidak, sebab itu tidak penting untuk kesihatan dalaman wanita.

Saya bersalin dua kali di London pun tak pernah ikut adat berpantang. Orang Islam hanya perlu mengikut larangan membuat hubungan kelamin dan bersolat semasa ada darah nifas sehingga darah nifas kering. Tak perlu ikut amalan berpantang yang lain. Ugama Islam tak menyusahkan umatnya. Makan makanan yang sihat dan seimbang untuk seumur hidup. Memang pun kita patut elak junk food, tak kiralah budak-budak kecil, orang remaja, orang muda atau orang tua, lelaki atau perempuan, tak payah nak tunggu 44 hari selepas bersalin.

Saya ajar semua ibu hamil yang baru bersalin dengan saya macam mana nak exercise dengan selamat selepas bersalin. Saya ajar semua ibu hamil yang baru bersalin secara pembedahan Caesar dengan saya macam mana nak exercise dengan selamat selepas bersalin. Saya ajar mereka semua tak payah pun ikut amalan berpantang cara lama, jangan pantang makanan sihat seperti ayam, telur, seafood selagi tiada food allergy. Jangan sekat ibu yang baru bersalin minum air. Jangan paksa ibu yang baru bersalin baring-baring saja, mereka boleh berjalan-jalan. Yang penting sekali ceria memberi sokongan yang positif kepada ibu yang baru bersalin. Pahala ibu yang bersalin dan menyusukan anak ini sangat tinggi, kenapalah makcik bawang nak sengaja menyakiti hati ibu yang baru bersalin jika mereka tak mahu berpantang dan mahu ikut nasihat doktor-doktor pakar perubatan.

Tak salah pun ibu yang baru bersalin bawa anak berjalan di taman, selagi elak tempat yang sesak dengan ramai orang. Yang tak digalakkan ialah makcik bawang yang sebuk nak berkunjung ramai-ramai tengok baby yang baru dilahirkan dan bawa pelbagai jenis virus melawat baby orang.

Jangan sesekali tuduh ibu negara UK minum alkohol semasa menyusu untuk memanaskan badan. Hakikatnya ialah alcohol tidak memanaskan badan sebab kita manusia berdarah panas dan memang pun berdarah panas. Hakikatnya ialah alcohol tidak bagus untuk kesihatan dan doktor-doktor UK sudah pun menasihatkan ibu-ibu yang menyusukan bayi jangan minum alkohol. Kebanyakan ibu UK yang menyusukan bayi tidak minum alkohol mengikut nasihat doktor-doktor UK.

Jangan ugut ibu yang baru bersalin kalau tak berpantang nanti sakit bila tua. Hakikatnya ialah ramai ibu yang tak pernah pun ikut tradisi lama berpantang tu lebih sihat lagi dari ibu yang ikut adat berpantang tegar. Purata Jangkahayat wanita-wanita UK dan wanita-wanita Jepun yang tak pernah ikut tradisi pantang macam kat Malaysia pun lebih lama dari purata jangkahayat wanita Malaysia yang berpantang tegar selepas bersalin. Memang ada banyak bukti tak payah ikut adat berpantang pun lebih sihat. Macam mana lah sekat ibu minum air, sekat ibu makan pelbagai buah dan sayur berkhasiat, sekat ibu makan pelbagai protein ayam dan telur, sekat ibu berjalan-jalan tu boleh menyihatkan mereka?

Sebab itu hanya adat. Tak perlu ikut. Tak wajib ikut dalam Islam dan tak wajib ikut untuk kesihatan. Perubatan Moden ini memang pun selari dengan ugama Islam. Jadilah orang yang memberi sumbangan yang baik kepada orang lain dan doakan yang terbaik saja untuk orang lain.

Di page saya, jangan jadi makcik bawang naaaaa. Sesiapa yang nak kutuk dan kecam ibu yang baru bersalin sebab tak berpantang mengikut cara mereka akan kena delete dan block.

Kami doktor-doktor pakar perubatan menyokong exclusive breastfeeding 6 bulan untuk kesihatan jangkamasa panjang ibu dan anak. Tahukah anda exclusive breastfeeding mengurangkan risiko kanser dinding rahim, breast cancer, kanser ovari, mengurangkan berat badan ibu yang baru bersalin tanpa perlu pantang makanan dan mengurangkan diabetes untuk kedua-dua ibu dan bayi. Exclusive breastfeeding juga mengurangkan risiko bayi mendapat cotdeath (Sudden infant death syndrome), mengurangkan jangkitan paru-paru dan telinga kepada bayi, mengurangkan risiko eczema, leukamia, obesiti dan diabetes kepada anak. Tahukah anda adat yang sumbat mulut bayi sebelum umur 6 bulan dengan air masak, air kanji, pisang, bubur, nestum, air anggur, susu kambing itu memudaratkan kesihatan bayi. Exclusive breastfeeding itu maknanya hanya susu ibu untuk 6 bulan pertama, lepas tu baru lah bagi baby makanan pejal. Kalau tak boleh exclusive breastfeeding, boleh beri baby susu formula khas untuk baby, bukan sumbat makanan lain pada 6 bulan pertama. Doktor-doktor juga tidak galakkan extended exclusive breastfeeding yang keterlaluan sampai setahun atau dua tahun tak bagi baby makan langsung selepas 6 bulan, sebab ini juga boleh memudaratkan kesihatan bayi yang tidak dapat cukup khasiat makanan lain selepas usia 6 bulan. Exclusive breasfeeding hanya untuk 6 bulan. Selepas 6 bulan mulakan memberi bayi makanan pejal sedikit demi sedikit sambil meneruskan menyusukan dengan susu ibu secara sambil-sambilan sehingga usia 2 tahun, bukan exclusive breastfeeding sampai 2 tahun dan tak bagi baby makan sampai 2 tahun.

Jika sayangkan ibu dan sayangkan baby, tak perlu ikut adat yang memudaratkan kesihatan ibu, mengurangkan kejayaan ibu untuk exckusive breastfeeding dan kemudian menyumbat mulut bayi pula dengan pelbagai makanan sebelum usia 6 bulan.

Sebab itulah saya sokong maternity leave untuk semua ibu yang baru bersalin selama 6 bulan untuk menjayakan exclusive breastfeeding. Jangan kata kalau tak payah pantang tak perlu maternity leave. Buka lah minda anda.

Women Empowerment 💕
Love our mothers, love our babies 💕

Dr Imelda Balchin
Specialist Obstetrician & Gynaecologist (UK and Malaysia)

Musim durian Tangkak 2022 Oktober – November

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. Berikut merupakan Senarai Harga Musim durian Johor Jementah 2022 Disember. Berikut harga durian terkini,. Warna ungu ada stok. Jumaat, 02.12.22 / 07 Jamadil Awal 1444:

  1. Kampung …………………..…. rm 9-15/kg
  2. Musang king …………….…… rm 20-59/kg
  3. Kim Hong ………………………. Rm 48 /kg
  4. D13/ Kang Hai /ioi / Black Thorn Johor …………. RM 22-29/kg
  5. Reject ……………………………… Rm. 7/kg
  6. Black Thorn …………………… RM 29-90/kg
  7. Kasap Merah, Kahwin kampung ……………………. RM 12-18/kg

Klik link whatsapp ini untuk tempahan atau pertanyaan lanjut www.wasap.my/601158961229/booking.durian.Dec

#DurianSyoknyaUmmi.
Lokasi di Parit Bunga, mukim Kesang Tangkak, klik peta di bawah:
https://maps.app.goo.gl/gWVrs1v6SLKS8jEZ6

Senarai Harga Musim durian Tangkak 2022 Oktober, In Shaa Allah akan kami update setiap hari sebagai panduan harga dan dalam membuat perkiraan bajet samada untuk datang makan dine in atau pun bungkus bawa balik ke bandar. Boleh bandingkan dengan harga durian musim pertengahan tahun 2022 yang lepas.

Kami di Durian Syoknya Ummi berbesar hati menerima kehadiran anda semua, pelanggan kami yang dikasihi. Jaminan buah rosak atau tak masak boleh tukar telah memberikan kepuasan kepada kebanyakan pelanggan kami yang terdahulu.

Kelebihan kami adalah anda boleh menikmati durian di warung kecil kami sambil menghirup cendol di tempat duduk berbumbung, berkipas, beserta kemudahan tandas.

Kami juga menyusun jari atas segala kekurangan daripada pihak kami dan kami pohon jasa baik tuan puan sekiranya ada sebarang komen serta teguran membina, sila ajukan kepada kami untuk penambah-baikan pada masa mendatang.

Related searches
Harga Durian 2022,
durian price malaysia 2022,
musim durian 2022, musim durian di malaysia 2021, Musim durian di Malaysia 2022
harga durian ioi sekilo 2022,
harga durian tekka 2022,
harga musang king sekilo 2022,
harga durian terkini,
harga durian black thorn 2022,
harga durian udang merah 2022,

People also search for

Harga Durian terkini 2021, Harga musang king sekilo 2020, Harga Durian Black Thorn 2021, Harga durian tekka 2021, Harga durian udang merah 2021, Senarai harga durian 2020

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...